Som murare är dina vanligaste sysslor att mura väggar av block eller tegel och att putsa. Du lägger tegelstenarna eller blocken på varandra och mellan varje sten eller block lägger du murbruk som fogar ihop dem. Arbetet görs för hand och du använder mursleven för att lägga på murbruk.

Jobbet kräver noggrannhet och du använder vattenpasset och ett uppspänt snöre för att varje lager av tegelstenar ska bli plant och inte luta. Plattsättning av golv och väggar med till exempel kakel kan ingå i arbetet, men utförs ibland av särskilda plattsättare. Det finns också murare som gör inredningsjobb, till exempel väggar av tegel eller puts. Som murare kan man också arbeta med stuckatur, utsmyckningar av gips, exempelvis dekorativa taklister och takrosetter. Det är ett avancerat jobb som kräver vidareutbildning. Det ingår i jobbet att arbetsplatserna skiftar och det är vanligt med arbete utanför hemorten.

 

Verktyg som murare

Utöver specialverktygen behöver du en hel del verktyg och redskap som du sannolikt redan har därför att du behöver dem även till andra arbeten.

En vanlig hammare är ett exempel. Den behöver du för att kunna spika murningsläkt. En vattenspruta är nödvändig för att du ska kunna dimbevattna puts. Den spruta som du brukar duscha krukväxter med fungerar utmärkt. En stålspackel är bra att ha till hands vid lagning av till exempel slitsar och gjutskarvar. Här duger den du använder till fogspackling av byggskivor.

Likaså är en skottkärra nödvändig, liksom en rotborste och en hink. Hinken bör helst vara en murarhink av kraftig polyetenplast. Den ska vara nästan rak, lätt att hänga upp och rymma 18 liter. Har du inte redan ett vattenpass kan du välja ett murarepass som är drygt meterlångt, av mahogny och med tre justerbara libeller – en våg och två lod.

Förr eller senare måste du också ha en lave att blanda lite större mängder betong eller bruk på, men den slår du lätt ihop själv med hjälp av överskottsvirke. För blandningen behövs också en skyffel som du säkert finner bland trädgårdsredskapen. Du kan också behöva spänna upp ett riktsnöre. I princip kan du använda vilket snöre som helst, men skaffar du dig ett murarsnöre av kortfibrig nylon har detta den rätta töjbarheten.

Murslev
1.En vanlig murslev av norsk modell. Sleven är koniskt slipad, av härdat stål och har ett handtag av bok.

Putsslev
2.Putssleven används för påslagning av putsbruk. Denna är tillverkad av kall-valsad, slipad stålplåt och har nitad angel.

Skärslev
3.Skärslevar används mest till mindre lagningar. Denna är av disston-modell i härdat stål och med ett handtag av bok.

Iläggningsslev
4.Oftast framgår det av namnet vad mursleven ska användas till. Denna typ kallas iläggningsslev och är av Tyrolermodell.

Tips

Ta alltid hem en eller ett par säckar torrbruk mer än du tror dig behöva. Fattas bruk äventyrar du murningsresultatet.

  • – När du blandar bruk bör du börja med att slå i drygt hälften av den vattenmängd som anges på förpackningen. Tillsätt sedan resten portionsvis till du har rätt konsistens. Se till att torrbruk inte fastnar i några vinklar och förblir ouppblandat.
  • – Blanda aldrig till mer bruk än att du kan använda det inom en timme och tillsätt aldrig vatten i ett försök att röra upp redan styvnat bruk.
  • – Cirka 25% av en mur består av fogar. Det finns ofta skäl att använda färgat bruk till fogarna. Utöver ett antal standardfärger kan du beställa nästan vilken kulör somhelst.
  • – Lägg alltid på så mycket bruk som behövs för att fogen ska bli fylld på en gång. Att försöka stoppa i mer bruk efteråt är dömt att misslyckas. En skicklig murare följer regeln att ”lagd sten ligger”!